Mat Tipsen!

Beröm!!

Idag så inträffade något som jag inte skulle kunna tänka mig!

Jag fick beröm för något så enkelt som råstekt potatis som jag hade rivit och stekt med mixad vitlök, salt och peppar.

Efter personen hade tackat så mycket för maten och fått receptet så fick jag veta av servitrisen att han hade tagit med sig en matlåda full av råstekt potatis innan han gick därifrån.

Personen som jag fick beröm av var inte mindre än Hasse Aro (från Efterlyst).

Som tur är så är jag ganska van att prata med "kändisar" nu för tiden, så jag kan håll mig lugn....

Innan jag började på catering firman så jobbade jag på gröna lund på personal och artist restaurangen så jag har träffat och pratat och även skojat lite med kändisar förr....

Men den coolaste kändisen som jag har lagat mat till är ändå Will Smith och hans familj när jag jobbade på Strand hotell när han var i Sverige för premiären av irobot..




Här ska ni få ett litet recept som jag gjorde på jobbet idag:


Skomakarlåda         10 port

1,5 kg                    Ryggbiff
0,3 kg                    Bacon
2 st                        Röd paprika

Potatismos

1 kg                       Mjölig potatis
150 g                     Smör
ca 1 liter                Mjölk
Salt & peppar
Ev. Riven/malen muskotnöt

Rödvinssås

5 dl                       Köttbuljong utblandad
1 st                       Morot
1 st                       Rödlök
3 dl                       Röttvin
0,5 tsk                  Torkad timjan
Maizena eller Vetemjöl till redning


Så är gör du:

1) Sätt ugnen på 225 C. Skiva biffen i 1 cm tjocka skivor och banka ut dom försiktigt ( dom ska inte vara så mycket tunnare utan bara bankas till lite ). Stek biffen så att den bara får färg, salta och peppra, lägg sedan på ett ugnssäkert fat.

2) Strimla baconen i ½ cm strimlor sedan gör detsamma med paprikan dela sedan papriko strimlorna i hälften så att de är i samma storlek som baconen. Stek baconen lite knapert.

3) Skala och skiva moroten och rödlöken tunt och fräs i olja i en kastrull. Tillsätt timjan fräs runt en liten stund, häll i buljong och kocka upp, tillsätt sedan rödvinet och låt den stå och sjuda i 10 - 15 min, sila av eller använd en hålslev för att ta bort morot och rödlöks resterna, red av såsen med maizena eller vetemjöl till önskad tjocklek.

*Tips! Ett bra tips för att få en bra tjocklek på såsen är att använda baksidan av en matsked och såsen ska rinna av men lite ska ändå vara kvar på baksidan av skeden.

4)  Koka potatisen tills du lätt kan ta sönder den, medans potatisen står och kockar så börjar du att värma mjölken, mosa potatisen, klicka sedan ner smöret i den mosade potatisen, häll sedan den varma mjölken lite i taget tills du har fått din önskad tjocklek. Salta och peppra efter behag. Ha i muskoten om du vill ha det..Men tänk på att muskot har en speciell smak och tar lätt överhand.

5) Strö bacon och paprika över biffen och häll lite av rödvinssåsen på köttet, ställ in köttet i ugnen i ca 5 min.

*Tips! Innan du serverar kan du strö lite hackad persilja över biffen och potatismoset.


Smaklig måltid!!